Principală \ Informație utilă
Cum să fierbeţi ouăle ?
Mai întâi trebuie să reţineţi nişte reguli.
1) Niciodată să nu fierbeţi ouăle imediat după scoaterea lor din frigider, deoarece ouăle foarte reci, care se pun în apă fierbinte, cu mare probabilitate se vor crapă.
2) Utilizaţi timer-ul – nu face să încercaţi să ghiciţi cât timp s-au fiert ouăle şi permanent să vă aduceţi aminte ca să vă uitaţi la ceas.
3) Niciodată să nu răsfierbeţi ouăle (dacă nu aveţi timer-ul) – deoarece gălbenuşul se va înnegri, iar albuşul se va asemăna cu cauciuc.
4) Dacă ouăle sunt foarte proaspete (mai puţin de 4 zile), atunci trebuie să le fierbeţi cu 3 minute mai mult.
5) Întotdeauna folosiţi o cratiţă mică – când este prea mult loc, ouăle pot să se ciocnească unul de altul şi să crape.
6) Niciodată să nu aduceţi la fierbere puternică (să nu daţi în clocot); trebuie să le fierbeţi la foc mediu.
7) Ţineţi minte că ouăle au o cameră de aer în partea tocită (bontă) a oului, în care se strânge aerul. În timpul fierberii acolo poate să se ridice presiunea şi coaja oului se va crăpa.
Desigur că tuturor le plac ouăle pregătite diferit. Noi propunem cea mai simplă metodă de fierbere pe care vă puteţi baza indiferent de gust.
Ouăle fierte moi, metoda 1.
În primul rând, trebuie să turnaţi apă fiartă (clocotită) într-o cratiţă mică, astfel ca apa să acopere ouăle cu 1 cm mai mult. Apoi, repede şi cu grijă, să puneţi ouăle în apă câte unul cu ajutorul lingurii de masă. După aceasta să porniţi timer-ul şi să fierbeţi ouăle în apă clocotită exact 1 minut. Apoi să scoateţi cratiţa de pe foc şi să-o acoperiţi cu capac, iarăşi să puneţi timer-ul şi să setaţi durata de:
• 6 minute - pentru ca să obţineţi gălbenuşul moale cu albuşul prins dar fluibil.
• 7 minute – pentru ca să obţineţi gălbenuşul mai consistent cu albuşul întărit complet.
Ouăle fierte moi, metoda 2.
Încă o metodă, care funcţionează la fel de bine. În acest caz, ouăle trebuie să punem într-o cratiţă, să turnăm apă rece astfel ca apa să le acopere, să punem pe foc mare şi îndată ce apa va începe să fiarbă, să micşoraţi focul şi să setaţi durata de:
• 3 minute – dacă vreţi să obţineţi oul semifluid.
• 4 minute – pentru ca albuşul să se „prindă”, iar gălbenuşul să rămână fluid.
• 5 minute – ca să obţineţi oul cu gălbenuşul şi albuşul fiert, iar în miezul gălbenuşului să rămână urmă lichidă de culoare galbenă-deschisă.
Ouăle fierte tari
Să puneţi ouăle într-o cratiţă şi să turnaţi apă rece astfel ca apa să le acopere. Să aduceţi la fierbere, să puneţi timer-ul: la 6 minute - dacă doriţi să obţineţi ouăle puţin lichide chiar în miezul gălbenuşului, şi 7 minute - dacă doriţi să obţineţi ouăle fierte complet.
După aceasta, ce este foarte important, trebuie repede să turnaţi apa rece deasupra ouălor. Să le ţineţi ouăle sub un jet de apă rece timp de 1 minut, apoi să le lăsaţi în apă rece ca ele să se răcească, astfel ca să le puteţi lua cu mâna - aproximativ 2 minute.
Ouăle insuficient fierte
Dacă Dvs. tăiaţi oul insuficient fiert, gălbenuşul va fi fluibil şi culoarea o să fie aurie-închisă în loc de galbenă-deschisă.
Ouăle fierte foarte bine
Albuşul oului fiert moale trebuie să fie fin, iar gălbenuşul – fărâmicios, dar consistent.
Ouăle fierte prea tare
Albuşul oului fiert prea tare (excesiv) devine după gust asemănător cu „cauciuc”, pe gălbenuş apare un strat subţire neplăcut (deşi inofensiv) de culoare verde-cenuşie.
Curăţirea ouălor fierte tari
Se întâmpla că de curăţit ouăle fierte nu este uşor, în special când ouăle sunt prea proaspete. Prin urmare regula numărul unu este următoarea – fierbeţi ouăle cel puţin peste cinci zile de la data când ele au fost ambalate. Cel mai uşor să le curăţiţi prin stricarea preliminară a cojii pe toată suprafaţa oului, apoi începeţi să-l curăţiţi din partea tocită (bontă) a oului, ţinându-l sub un jet de apă. Apa va spăla toate bucăţele de coajă mici. Apoi ouăle iarăşi trebuie de pus în apă rece, până la răcirea lor completă. Dacă Dvs. nu o să răciţi ouăle repede, ele vor continua să se fiarbă, se vor fierbe prea tare şi iarăşi va apărea problema gălbenuşului înnegrit.
Culoarea frumoasă a ouălor de prepeliţă le face o alternativă minunată ouălor de găină şi prepararea lor este la fel de uşoară. Ele la fel nu trebuie să fie prea proaspete şi mai bine să le gătiţi după prima metodă, punându-le în apă clocotită pe 5 minute. Apoi repede să le răciţi şi să curăţiţi, după cum este descris mai sus.