Creşterea păsărilor domestice este foarte populară în ţara noastră.
Într-adevăr: este oare rău să te asiguri cu carne şi ouă gustoase, dar şi să fii sigur în puritatea ecologică a produsului care noi consumăm aproape în fiecare zi?
Dar fără o abordare pricepută şi corectă rezultatul nu va fi atât de bun cum noi am dori să fie.
Dacă produsul principal de la creşterea păsărilor se planifică să fie ouăle, atunci trebuie să selectăm rase de păsări ouătoare speciale.
Pentru aceste scopuri se potriveşte rasa încrucişată germană LOHMAN BROWN.
Dacă accentul va fi pus pe producerea cărnii, atunci şi rasa trebuie să fie corespunzătoare, liderul în această direcţie fiind hibridul francez HUBBARD.
De început creşterea păsărilor se poate cu cumpărarea puilor (păsărilor tinere) sau cu obţinerea puilor prin incubaţia ouălor.
Prima metodă este mai costisitoare din punct de vedere financiar, iar a doua necesită mai mult timp şi iniţiere în domeniul respectiv.
La cumpărarea puilor este de dorit să fie respectat raportul mascule/femele aproximativ în proporţia 1 la 10. Insuficienţa femelelor poate deveni un limitator pentru creşterea populaţiei păsărilor domestice.
În cazul procurării ouălor din care vor fi crescuţi puii prin incubaţie, este necesar să ne asigurăm cu un incubator.
Temperatura optimală în incubator trebuie să constituie 37-38 grade.
Este extrem de important ca în incubator să fie prevăzută ventilare, de altfel ouăle „se pot sufoca” şi embrionii vor pieri.
Aerul umed – este încă o condiţie obligatorie pentru dezvoltarea normală a ouălor în incubator.
Pentru încălzirea uniformă a ouălor este necesar de a întoarce ouăle de două-trei ori pe zi. Acest regim se menţine în decursul primelor două săptămâni ale perioadei de incubaţie.
Temperatura ouălor se verifică (controlează). După ieşirea din ou a puilor este necesar să le punem într-o încăpere caldă şi bine ventilată.
Puii trebuie să fie hrăniţi regulat, la fel şi să fie schimbat aşternutul. În vârsta fragedă puii sunt foarte vulnerabili şi sensibili la diferite infecţii, care pot fi transmise cu excrementele.
Este inadmisibil contactul puilor cu păsări-masculi maturi, deoarece ei pot ucide puii.
După aceia când puii au crescut şi au devenit mari este necesar să ne determinăm: să-i înjunghiem acum sau să-i lăsăm pentru reproducere.
Păsări din rase de carne trebuie să fie înjunghiate nu mai târziu de vârsta de un an.
Păsări din rase ouătoare cel mai bine manifestă calităţile sale în vârstă de la unu până la doi ani, când ele sunt cel mai productivi şi se ouă cel mai bine.
În pofida simplităţii aparente creşterea păsărilor nu este un lucru deloc uşor. Fără cunoaşterea nuanţelor şi amănuntelor este dificil să obţii rezultate bune. În schimb folosul de la creşterea păsărilor se vede cu ochiul liber: asigurarea cu carne şi ouă, calitatea cărora este greu de pus la îndoială.
Înafara de aceasta, cererea la produsele de casă este extrem de mare, ceia ce ne permite să afirmăm cu siguranţă – creşterea păsărilor domestice este o afacere extrem de rentabilă şi profitabilă.